Kváskové rožky bez mlieka

23.03.2019

V mnohých receptoch na kváskové pečivá sú mlieko a mliečne výrobky. Čo je aj pochopiteľné, veď mlieko, tvaroh, kefír atď.dodáva pečivu sladkosť a jemnosť. Vôbec nič nemám proti mliečnym veciam, nevadí mi káva s mlliekom a "neverím" ani zahlieňovaniu, a už vôbec by som preventívne nejedla bezlaktózovo. Väčšina našej rodiny nemá problémy s mliekom - nazvem teraz zjednodušene všetky mliečne výrobky. Avšak najmenšia dcérka má alergiu na mliečne bielkoviny. To je niečo iné ako laktózová intolerancia, písala som o tom už viackrát, no stále veľa ľudí vníma len existenciu intolerancie. Čiže ak má človek alergiu na bielkoviny, tak nesmie jesť žiadne mliečne výrobky, dokonca ani maslo a radšej ani ghee. Preto prevádzkujem bezmliečne pečenie - aj kváskovanie. 

Príprava rožkov nie je komplikovaná, hoci si vyžaduje viac pozornosti ako chlieb. Ale oplatí sa. Veď ide o zdravie.

Mimochodom... včera som bola na tej tabate po sto rokoch. Žijem, ba čo viac, zatiaľ ani svalovicu nemám. Najlepšie som vládala aeróbne cviky a najhoršie brušné. Ale neriešim - nič som od seba naočakávala, a ani neočakávam - nedávam si záväzok, že začnem brušákovat. Stále robím "my best" - uvidíme... Každopádne trénerka sa na mňa krásne usmievala, lebo vraj po prvom cvičení iba málokto tak žiari endorfínmi ako ja :)

Istotne to bude aj tým, že som cvičila v rámci vlastnej komfortnej zóny. Už viem, že nie je dôležité držať krok a porovnávať sa s inými - ani pri cvičení, ani pri ničom inom v živote. Každý máme ten svoj. A chcem tým povedať to - že choďte cvičiť pre seba, hýbte sa, lebo pohyb je liek. A je úplne jedno, že cvičíte len na 20% z toho, čo maká cvičiteľka.... Skupinové cvičeie je i tak dobré, že nás vedie, má hlavu aj pätu a neprestaneme po 15 minútach, možno iba trochu viac poľavíme. A to robím aj ja a to je fajn.

Ráno som pre istotu vybehla na ľahučkých 12 km, aby som uvoľnila svaly a napomohla tak regenerácii, hoci neviem, či následné umytie 12 okien je s tým v súlade. Tak ale, keď musíš, tak musíš. Vnútorný hlas je hlasný šepkár, ja sa s ním málokedy hádam. 

Back to rožky: 

Rozkvas: 1 PL ražného kvásku

150 g pšeničnej múky

150 g vody

Necháme odstáť cca. 12 h, klasický kváskový postup.

Cesto: 
400 g pšeničnej múky

200 g vody

2 PL domácej masti

3 ČL soli

Vymiesime, prákrát preložíme ako chlebík. Cesto je nelepivé, príjemné, poddajné. Po 2-3 preloženiach formujeme malé buchty - cca 10-14 ks a necháme oddychovať pol hodinu. Potom vyvalkáme každú z nich. Ja na to používam hračkársky valček, lebo je maličky a šikovne sa s ním pracuje. Nabudúce odfotím, fakt veľmi milée a praktické. Valkáme do trojuholníkového tvaru a rolujeme od širokej časti ku špicu. Poukladáme na plech na papier na pečenie, postriekame vodou a zakryjeme fóliou. necháme kysnúť cca. 3-4 h a potom pečieme na 220 st. 10 min a 15-20 min na 200 st. 

Chuť je iná. Chvalabohu! Konzistencia je tiež iná. Chvalabohu. O pôsobení na telo ani nevravím. Skúsenosť vraví, že čím menej má človek zdeformované chute z výrobkov, tým viac mu chutí kváskové pečivo z jednoduchých surovín. Spravte si test. Vyskúšajte a vyskúšajte sa. Som zvedavá.