Pečené batáty s kefírom

22.03.2019

10 min/ 20 min

Prioritou môjho jedálníička posledné mesiace sú vláknina. Musím si dávať pozor na vlákninu aj z toho dôvodu, že mám silné predispozície na závažné ochorenia hrubého čreva. V detskom a pubertálnom veku, kým som sa stravovala prevažne rýchlymi cukrami a múkami, som mala problémy zo zlatou žilou - proste som si ju pekne dochovala.

Vďaka zmene životného štýlu v posledných rokoch - v rokoch, v štyridsiatke, keď človek dozrieva, haha, srandujem - ale proste vďaka racionálnejšej strave a pravidelného pohybu s tým problémy nemám. no i tak viem, že príjem vlákniny bežnej väčšiny populácie je alarmujúco nízky a tak na to proste teraz výrazne dbám. Mám vlákninové obdobie :)

Tak som si dnes spravila sacharidový obed - batáty upečené na kvapke olivového oleja so soľou. No, kvapke. Niekedy, keď pozerám Olivera, ako lejet pol deci oliváču alias "kvapka" - tak rozmýšľam nad tým, prečo tých šéfkuchárov neučia odporúčaný príjem makroživín.... Takže kvapka - to je tak čajová lyžička. Viac netreba. Kým sa batáty piekli, zjedla som takmer jeden celý veľký surový biely kaleráb... Bože, koľko prívlastkov som mu dala! Posledný krajec (toho kalerábu) som ešte hodila do pekáča na 5 min dopiecť.

Kefír som zamiešala s pažítkou, ktorá už vykukáva zo zeme. Presnejšie, už trčí pekných 10 centi.Nakrájala som ešte zbytok avokáda a hotovo. Zbytok avokáda - to je vlastne necelá polovica, ktoré mi dieťa nechalo z raňajok - má totiž znova obdobie avokádového "pudingu", ale to je už o inom jedle. 

No a takýto obed--- ešte skôr, ako by sa ma niekto pýtal, kde sú bielkoviny... Ein bischen máme v kefíri, hoci kalorické tabuľky ukazujú nejaké malé množstvo aj v kaleráby a v batátoch... takýto obed som si dala preto, lebo ma večer čaká tabata. Ta ba ta....  to je pre mňa teraz výzva.  V utorok som bola na nejakom bodyworku - čo je nepodstatné, podstatné je to, že som na takomto cvičení bola po sto rokoch. Ešte pred deťmi som fičala na akomkoľvek "aerobiku", chodili sme aj na "maratóny" .... no teraz len behám. Beh je bez doplnkového cvičenia veľmi jednotvárny. 

Áno, som ako tempomat. Nastavíš ma na istú rýchlosť a idem, hodiny. Ale nemôžes mi výrazne a náhle meniť smer, rýchlosť a hlavne spôsob pohybu na iný, ako ten bežecký. Takže v utorok som pridala tento nový rozmer - pridávam do svojho bežeckého žiota trocha farby a dynamiky. nebežeckej dynamiky. Utorňajšiu svalovku som v stredu a štvrtok rozbehala, dnes je čas na novú výzvu. 

Takže sacháčový obed na rýchlejšiu energiu..... uvidíme... :)

Suroviny - neviem, či jedna porica, každopádne, gramáž je len "by očko", no zjedla som to sama (kde je ten zubatý smajlík?):

400 g batátov

300 g kalerábu

1 ČL olivového oleja

Soľ

50 g avokáda

400 g kefíru

1 hrsť pažítky

Kalorické tabuľky hovoria, že toto jedlo obsahuje: 

28 g bielkovín

18 g tukov

130 g sacharidov

no a takmer 25 g vlákniny, pričom odprúčaný príjem vlákniny pre dospelého človeka je 28 g.

 

Dobrú chuť.