Hubové krupoto

04.06.2018

Jačmenné krúpy..... objavila som ich ešte keď sme začali robiť domáce "hurky" - jaternice a chcela som do nich dať namiesto bielej ryže jačmenné krúpy a celozrnnú ryžu :) Áno, odvtedy ich tak robíme a sú super.

Krúpy sú veľmi bohaté na živiny a pritom nižšiu energetickú a sacharidovú hodnotu!

Navyše tento recept je nielen famózny chuťou, ale aj príjemne jednoduchý postupom.

Potrebujeme na 4 veľké porcie:

  • 1 balenie (500g) jačmenných krúpov
  • 1 PL bravčovej (kačacej, husacej) masti alebo 
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 dcl bieleho vína
  • veľká hrsť sušených húb (namočených do vody)
  • 4-5 dcl vody z namočených húb
  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie


Postup:

  1. Krúpy namočíme aspoň na noc (keď chceme variť cez víkend doobedu) alebo na 8 hodín (keď chceme variť po práci, tak ich namočíme ráno pred odchodom do práce) alebo ak sa nám čas vymkne trochu z rúk, tak žiaden stress - môžeme ich mať namočené aj 1,5 dňa, len ich dajme do chladničky.
  2. Rozpálime tuk, osmahneme cibuľu a cesnak a pridáme aj čertsvé huby.
  3. Keď "zvädnú" - pridáme namočené huby bez vody, minútku dve premiešame a pridáme scedené krúpy.
  4. Spolu ich osmahneme 2-3 minúty a zalejeme vodou po hubách a vínom.
  5. Posolíme, okoreníme a prikryjeme, aby sa všetko spolu povarilo.
  6. Nebude to trvať dlho, lebo krúpy boli namočené a takto sa rýchlo uvaria.
  7. Po dovarení môžeme dochutiť parmezámom alebo iným syrom podľa chuti. Ja používam aj dobre vyzretý cheddar.


Okrem toho, že krúpy sú mimoriadne vyživné a bohaté, a pritom nízkosacharidové, za veľkú výhodu tohoto receptu považujem aj to, že nepoužívame žiadny bujón, či vývar. 
Domáci vývar je fajn, ale reálne ho má poruke veľmi málo ľudí a potom používajú bujón. A tu tento krok môžeme vynechať. Ďalší krok ku zdravšiemu vareniu.

Dobrú chuť.