Celozrnné šišky

04.06.2018

Moje šišky bli nakoniec z čisto celozrnnej špaldovej múky, do cesta nešiel žiaden cukor ani iné sladidlo a na ochutenie sme použili náš domáci marhuľový lekvár bez akéhokoľvek prídavku v ňom.
Potrebujeme:
  • 0,5 balenia droždia
  • 1 vajce
  • 1 citrón, šťava aj kôra
  • 1 šálka teplej vody
  • 3 šálky celozrnnej špaldovej múky
  • 1 PL vanilkového prášku
  • 1 PL kokosového oleja alebo masla
  • 1 PL brandy (nedávala som)
  • kokosový olej na pečenie
 
Postup:
  1. Všetky ingrediencie som namerala do sáčku. Samozrejme sa cesto dá spraviť aj v mixéry, ale chcela som susede ukázať, ako postupovať, nakoľko nemá mixér :)
  2. Sačok som pridržala jednou rukou pri uzávere a druhou rukou som ho jemne stláčala, aby sa premišali všetky ingrediencie. Chviľu to naozaj trvá, vajíčko puklo až po pár minútach.
  3. Sačik uložíme do misky s teplou vodou, dbajme, aby sa voda neodstala dovnútra a necháme odpočívať 1 hodinu.
  4. Po hodine cesto vyvrátime do pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku 2 cm a pohárom vykrajujeme.
  5. Prikryjeme utierkou a necháme 30 min oddychovať.
  6. Po pol hodine šišky hodíme do zohriateho oleja a prudko ich opečieme z každej strany max minútu.
  7. Naplníme ich lekvárom a posypeme škoricou.

Naše šišky mali rôzne tvary, tých okrúhlych bolo pomenej. 
Kreativite a radosti detí pri vykrajovaní sa nedá odolať.

Dobrú chuť.