Ľanový kváskový chlieb s avokádovým olejom

04.06.2018

Rozkvas:
  • 150 g kvásku z chladničky zarobíme na rozkvas pridaním 
  • 130 g vody a
  • 150 g celozrnnej ražnej múky


Premiešame a necháme kysnúť na kuchynskej linke pod utierkou. v týchto teplách tomuto chlebíku stačilo na rozkvas 4 hodiny.

Pridáme:
  • 700 g napríklad ražno-pšeničnej alebo inej chlebovej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g ľanových semienok - tie som pred použitím cca. na pol hodinu nechala odstáť vo vode (zalievala som horúcou a počkala, kým vychladne)
  • 450 ml vody
  • 2 PL avokádového oleja (môžeme dať aj napr. ľanový olej)
  • 3 KL soli
  1. Do rozkvasu primiešame múky, miesime, kým sa nám začne formovať cesto. Potom pridáme olej, ľan a soľ a miesime, kým sa cesto odlepí od bokov misky. Ak použijeme viac ražnej múky, tak sa cesto bude lepiť - ako napríklad aj toto moje, ale to nevadi. Do kysky dáme 1 PL oleja a preklopíme cesto. 
  2. Necháme oddychovať 30-40 min a potom prekladáme každých 30 minút 3-4-krát.
  3. Po poslednom preložení vložíme do ošatky - toto množstvo mi vyšlo na 1 oválnu ošatku a 1 srnčí chrbát.
  4. Na kuchynskej linke chlebíky kysli 2-2.5 h.
  5. Srnčí chrbát som dala piecť do vyhriatej rúry na 250 na 10 min a potom na 35 min na nižší stupeň (200).
  6. Medzitým som dala ošatku do mrazničky, aby sa cesto po vyklopení nerozlialo, nakoľko bolo tehutejšie. Takže 45 min bolo v mrazničke.
  7. Potom som ho vyklopila na horúci plech a piekla rovnako ako srnčí chrbát. Plech som vložila na zahriatie ešte kým sa piekol prvý chlieb, ušetrila som tak čas, nakoľko sa plech vyhrieva aj 10-20 minút.